Het jaar 1993
Oogkamp Himalaya een geslaagd project. Op 23 april 1993 vond de presentatie plaats van het grootste oogmozaiek ooit getoond. Het eerste project van de kerverse stichting was met succes afgerond. De medische bibliotheek in Pokhara – Nepal kon gerealiseerd worden en er was nog geld voor een schotel antenne voor tv ontvangst vanuit Nederland.
Het jaar 1994
Dit jaar werd gebruikt om nieuwe projecten te bespreken en kijken of de uitvoering daarvan haalbaar was. Geheel onverwachts kwam het bericht, dat wij met ons Grote Oogmozaïek als afsluiting van het eerste project Oogkamp Himalaya het Guinness Book of Record hadden gehaald. Een goede opsteker om verder te gaan.
Het jaar 1995
Het tweede project van Stichting Bloemendaal Initiatief was het realiseren van een standbeeld ter nagedachtenis aan de Natuurkundige Jacq P. Thijsse in zijn Thijsse’s Hof aan de Mollaan te Bloemendaal. Het beeld was tot stand gekomen met medewerking van het bedrijfsleven, particulieren en het VSB Cultuurfonds. Het benodigde geld werd in relatief korte tijd bijeen gebracht. Ook werden er bonrzen herinneringspenningen geslagen, die men kopen kon waarmee de actie ook weer werd ondersteund. Het restant van de penningen is overgedragen een het bestuur van Het Thijsse’s Hof en wordt nu uitgereikt aan mensen die zich bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor de natuur en natuurbehoud.
Ter herdenking van de 130e geboortedag van de natuurkundige Jacq. P. Thijsse werd in zijn Thijsse’s Hof aan de Mollaan te Bloemendaal een standbeeld onthuld. Hij kijkt hier over de vijver de vrije natuur in. De plek is in overleg met het bestuur van het Thijsse’s Hof zo gekozen, dat men niet om hem heen kan.
De jaren 1996 t/m 2000
Deze periode werd gebruikt om lijnen uit te zetten voor het voortbestaan van het S.B.I. Onze voorzitter burgemeester Harry Kamphuis verwisselde Bloemendaal voor Amstelveen en er kwam een interim burgemeester en daardoor ook een interim voorzitter bij het S.B.I. Duidelijk werden in die tijd de lijnen uitgezet om elk jaar of 1½ jaar een dorpskern in het zonnetje te zetten. De twee eerste acties waren algemeen gericht op heel de gemeente Bloemendaal en omgeving. Nu werd er bekeken wat de wensen in de dorpskernen waren.