Het wapen van de Graven van Holland hier in vaandel uitvoering.
“Aelbertsbergh of wat er nog van over was in de 17e eeuw.
Tussen de 11e en de 14e eeuw stond er in Bloemendaal bij het Meertje van Caprera een Jachtslot van de Graven van Holland. Hier werden veel wetten, akten en handvesten getekend waaronder het zeer belangrijke handvest met de Friesen in 1291 en de rechten van de Kennemerlanders in 1303. Wat betekende de macht in die tijd en wat zou er gebeurd zijn als het centrum van die macht na 1303 niet verhuisd was naar HAGA – het huidige Binnenhof in Den Haag? Holland en Zeeland vormden nu een groot Graafschap en Haga lag centraler van Aelbertsbergh.
In Haarlem op “ ’t Sant” nu Grote Markt staat nog steeds het Grafelijke kasteel nu bekend al het Stadhuis. Toch verkozen de Graven het Jachtslot Aelberstbergh als ontmoeting- en overlegcentrum uit voor politieke doeleinden.
In 2018 is het 715 jaar geleden dat Graaf Jan zijn handtekening zette onder wat heet het:
“Hantvest van Graef Jan” makende scheydinghe van Rechten tusschen den Edelen ende On-edelen in Kennemer-landt.
Alles wat rest van het Jachtslot, een stenen muurtje met een bordje vlak achter de Hockeyclub van Bloemendaal. S.B.I. duikt in de geschiedenis en laat de historie herleven.
Naast dit onderzoek is ook Ons Bloemendaal bezig met het ontstaan van de naam Bloemendaal en dat deze naam in het begin van de 19e eeuw onder koning Lodewijk Napoleon van Holland gebruikt werd om de op Franse leest geschoeide dorpen, heerlijkheden en steden om te zetten in gemeenten zoals wij die nu nog kennen.
In het kader van de komende gemeenteraadsverkiezingen in 2018 wordt stilgestaan bij macht en aanzien zowel burgelijk als kerkelijk in de tijd van de Graven van Holland en de betekenis van Aelbertsbergh.
Restanten van het Jachtslot “Aelberstbergh met Petronellakapel”.
Onthulling plaquette op dinsdag 24 april 2018.