Zo begint menig sprookje en de meest bekende is die van ” Kabouter Piggelmee”. Hij tikte elke dag rustig de uren weg en klonk luid bij huwelijk en overlijden. Was van veraf al te horen. Ja, de klok was niet te vermijden, Hij stond daar fier en sterk en deed al eeuwen zijn werk.
Duidelijk is de wijzerplaat van veraf te zien (let op de wijzerplaat met één wijzer).
Nu de beknopte historie
De kloktoren is gebouwd in 1646 en stond op een markant punt op de driesprong Zijlweg, Korte Zijlweg en Bloemendaalseweg, Het was een toren met stenen onderbouw en houten opbouw met haan, klok en wijzerplaat. Een opmerkelijk bouwsel in het midden van Overveen tussen kroegen en kerkhof. Overveen behoorde tot de heerlijkheid Tetterode en van een gemeente was nog geen sprake.
Anton Pieck de man van stads- en dorpsgezichten zou voor dit plaatje zwichten. Er kwam een fraaie prent die werd heel bekend met klokkentoren en al. Duidelijk is de wijzerplaat van veraf te zien (let op de wijzerplaat met één wijzer).
Een schitterende vergelijking in kleur met de dominante klokkentoren.
Maar tijden veranderen. Heerlijkheden veranderde begin 19e eeuw in gemeenten naar Frans voorbeeld en Overveen met Vogelenzang en Bloemendaal vormde samen de nieuwe gemeente Bloemendaal.
De gemeente groeide gestaag en dat leverde de volgende vraag: Krijgen wij nu ook een gemeentehuis?
De plaats was gauw gevonden, de klok moest weg – eeuwig zonde – en de bevolking klaagden steen en been. Niets hielp. Het nieuwe gemeentehuis kwam er op de plaats van de klokkentoren en die werd afgebroken.
Het gemeentehuis werd gebouwd door de bekende Architect Zocher en in gebruik genomen in 1846 en wat schetst onze verbazing JA….. er is een klokkentoren op het dak met daaronder op de gevel ook de wijzerplaat. De Overveners hadden in een nieuwe vorm hun klok weer terug.
Recht boven de voordeur in dat klein vierkant hangt de wijzerplaat. (links Hotel van Ouds Het Raadhuis – staat er nu nog). De gemeente zetelde tot 1933 in dit gebouw en verhuisde toen naar Villa De Nagtegaal aan de Cearalaan in Overveen. In 1937 werd het oude “Zocher” Raadhuis afgebroken en op deze plek is heden ten dage het parkeerterrein van Restaurant Loetje.
MAAR WAAR IS DE KLOK.
Hier is een leemte. Ja, hij werd opgeslagen, maar waar?
De klok duikt weer op in 1999 in het gemeentehuis nu gevestigd op “Bloemenheuvel” aan de Bloemendaalseweg en stond opgesteld naast de deur van de kamer van de burgemeester. De toenmalige burgemeester Liesbeth Snoeck bevestigde dat. (zie foto).
Naambordje bij de deur vermeld: Wim de Gelder – burgemeester
Dankzij veel speurwerk en medewerking van burgemeesters Liesbeth Snoeck, Ruud Nederveen en ambtenaar Wim Burggraaf weten wij meer. De klok is letterlijk destijds van de sloop gered.
Uurwerk van de klok. Let op de dubbele opwind techniek met slinger en klepel. Rechts op de muur een naamplaatje, helaas niet te lezen. Volgens Wim Burggraaf staat de restaurateur er op. Waar is dat plaatjes gebleven?
Wim Burggraaf vertelt verder dat er een gepensioneerd klokkenmaker was (zijn naam staat op het bordje) die de oude onderdelen bijeen gezocht heeft en samen met gemeentesmid Joop Bor (inmiddels overleden) geheel belangeloos de klok gerestaureerd hebben.
Wim zelf heeft zich ontfermd over de klok door hem dagelijks tweezijdig op te winden. Dat heeft hij tot zijn pensionering gedaan en het stokje aan burgemeester Ruud Nederveen overgedragen en geïnstrueerd hoe het uurwerk werkte.
Toen werd het gemeentehuis deels gesloopt en van nieuwbouw voorzien. Alleen de gevel bleef staan. De klok ging wederom in de opslag?
Al met al kan je zeggen, dat zeker delen van de klok uit de 17e stammen. De klok is dus van historische waarde mede dat deze klok er voor de hele bevolking was en een onderdeel vormde van het dagelijks leven.
2021: Een trotse burgemeester Elbert Roest. Hij is vanaf nu de klokkenman en moet hem regelmatig opwinden. De klok is terug, gerestaureerd en weer in werking gesteld. Bloemendaal weet weer hoe laat het is al moet je daarvoor wel even naar het gemeentehuis.